Review OM System 90 mm macro objectief

De overtreffende trap in macro

Review: OM SYSTEM M.Zuiko 90 mm 1:3.5 macro

 

Reikhalzend is er naar uitgekeken! Naar een nieuw macro-objectief voor het Micro Four Thirds systeem, dat binnen de PRO-series een nieuwe standaard zou moeten zetten voor de veeleisende macrofotograaf. Onder andere een perfecte weersbestendigheid, een uitgekiende autofocus en een ongekende maximale vergroting zouden dit moeten bewerkstelligen. Kan de nieuwe OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 al deze verwachtingen waarmaken? We kunnen er kort over zijn. Ja! En meer dan dat!

De M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment van OM System lenzen, die geschikt zijn voor het Micro Four Thirds systeem. Deze lens laat zich dan ook prima matchen met de professionele OM-1 camera en alle voorgaande Olympus-modellen. Binnen het assortiment van Olympus en OM System is dit objectief het derde macro-objectief dat voorhanden is, na de m.Zuiko Digital 60 mm 1:2.8 en de m.Zuiko Digital 30 mm 1:3.5.

Deze nieuwe M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 valt in de PRO-serie en mag zich een ware alleskunner noemen, voorzien van de allerbeste bouwkwaliteit, de beste interne lenzen, een perfecte beeldstabilisatie en een fantastische autofocus, wat overlappende eigenschappen zijn van alle PRO lenzen binnen het Olympus- en OM System-assortiment. Deze eerste macrolens binnen de PRO-serie is bedoeld voor serieuze amateurfotografen en professionals, die het maximale uit hun macro- en close-up fotografie willen halen, zonder ook maar één enkele concessie te willen doen.

Bouwkwaliteit

Het mag geen verrassing zijn, dat het met de bouwkwaliteit van deze nieuwe M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 wel goed zit. Zoals iedere PRO lens is ook dit macro objectief tot in de puntjes afgewerkt, is de behuizing voor het grootste deel van metaal en kent het objectief hoogwaardige coatings voor een perfecte beeldkwaliteit. Al die kwaliteit laat zich meten in een lens met, volgens onze weegschaal, een gewicht van slechts 512 gram. Dat is zo’n 20% lichter dan macro-objectieven voor andere systemen.

Uiteraard is ook deze lens voorzien van talloze afdichtingen en is het objectief met een IPX1- en IP53-weerbestendige constructie spat-, stof- en vorstbestendig, waardoor je uitdagende omstandigheden niet uit de weg hoeft te gaan. Het front-element is voorzien van een speciale fluorine-coating, waardoor schoonmaken en schoonhouden eenvoudiger wordt. Het objectief wordt geleverd met lensdoppen en een zonnekap. De filtermaat is 62 mm.

OM System 90 mm macro - Tom Reuvers 1

Vergroting tot het maximum

Een macrolens behoeft geen uitleg: het is bedoeld om de kleine wereld tot in ieder detail vast te leggen. Tot welke vergroting dit met een macro-objectief kan, wordt aangegeven door de vergrotingsmaatstaf, wat bij een gebruikelijk macrolens 1:1 is. Dat wil zeggen dat een onderwerp op ware grootte door de camera met objectief vastgelegd kan worden. Die vergrotingsmaatstaf van 1:1 wordt door vrijwel ieder serieus macro-objectief omarmt. Maar de OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 is geen lens als alle andere en gaat daarom een heel stuk verder. De echte macrofotograaf zal zitten te smullen bij het feit dat deze lens de 1:1 vergroting ver voorbij kan. Zo kunnen we extremere macrofoto’s maken met sterkere vergrotingen.

De OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 kent een standaard-vergroting van 2:1, omgerekend naar een 35mm equivalent is dat maar liefst 4:1. Zo kan een onderwerp dus maar liefst vier keer zo groot als zijn ware grootte vastgelegd worden. Bij de 60 mm macro van Olympus was de maximale vergroting ‘slechts’ 1x. De nieuwe OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 overtreft dus de 60 mm macro met een factor 4.

Hoewel het fotograferen bij dit soort extremen steeds moeilijker wordt, is het goed te weten dat de ingebouwde beeldstabilisatie en de soepele manier van scherpstellen hierbij ongekend welkome hulpmiddelen zijn. Met de OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 is het dus mogelijk om extreme vergrotingen te bewerkstelligen, zonder in te boeten op de uitstekende beeldkwaliteit.

Nog meer vergroting: teleconverters

Een briljante keuze! OM System heeft het mogelijk gemaakt om de OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 te gebruiken in combinatie met de Olympus teleconverters MC-14 en MC-20, waarmee je respectievelijk je vergroting met nog eens een factor 1.4x of 2.0x kunt vergroten. Gebruiken we dus een MC-20 teleconverter op de OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5, dan krijgen we een werkelijke vergroting van maar liefst 4x, wat omgerekend naar 35mm equivalent een meesterlijke 8x vergroting oplevert. Dit soort vergrotingen en de samenwerking tussen objectief en teleconverter noemen we niet alleen eigenzinnig, maar vooral ook revolutionair. Het fotograferen met ongekende vergrotingen is nog nooit zo eenvoudig geweest

Scherpstellen

De OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 beschikt over een prima autofocus. Deze is stil, maar bovenal snel. En dat laatste is noemenswaardig. Gezien de extreme vergrotingen die de lens kan bewerkstelligen, vraagt dit om een accurate scherpstelling. En hoe accurater, hoe langzamer, in de meeste gevallen. Bij deze lens niet. De snelheid is perfect en de nauwkeurigheid doeltreffend. Of je nu kort op of wat verder van je onderwerp afzit.

Om het scherpstellen wat verder te vergemakkelijken, beschikt de OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 over een scherpstel-begrenzer, waarmee je eenvoudig het scherpstelbereik kunt afbakenen. Zo zal de lens zijn autofocus nóg sneller uitvoeren in de het gekozen scherpstelbereik. 

De kortste scherpstelafstand wordt bereikt in de Super Macro-stand. In deze setting is scherpstellen mogelijk op een afstand van 22,4 cm, gemeten vanaf de sensor. Effectief betekent dat je onderwerpen al op zo’n 5 a 6 cm voor je lens kunt fotograferen om die extreme vergrotingen te realiseren. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het voordeel van een 90mm macro lens, is dat je juist bij insecten en dergelijke wat meer afstand kunt houden. Op een afstand van 33 cm heb je nog steeds een 1:1 vergroting. Een perfect objectief dus, die flexibel werken niet in de weg staat. In onze praktijktest bleek deze veelzijdigheid fantastisch. Vlinders, rupsen, of een mier. We legden het moeiteloos vast. 

Als gezegd is de autofocus snel en accuraat. Daarnaast stil en geruisloos. Maar toch geven veel macrofotografen de voorkeur aan het handmatig scherpstellen. En soms kan het ook niet anders. De OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 beschikt daarom net als alle PRO lenzen over een verschuifbare scherpstelring, ook wel de MF clutch genoemd. Deze schuif je simpelweg naar achter en naar voren, om snel te kunnen switchen tussen de automatische- en handmatige scherpstelmogelijkheden. Wat wijzelf als erg prettig hebben ervaren, is de breedte van de scherpstelring. Dat pakt lekker vast en voelt uiterst robuust. Ook loop de scherpstelring uiterst soepel.

Beeldstabilisatie

Het gevaar bij extreme vergrotingen is dat het lastig wordt je camera stil te houden. Waar al snel gegrepen moet worden naar een statief, kun je dat bij gebruik van deze OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 nog even achterwege laten. De beeldstabilisatie in de lens tezamen met de beeldstabilisatie in elke OM-D camera of OM-1 geeft genoeg tools om vanuit de hand te kunnen schieten. Zelf bij die maximale vergroting. Zo blijf je wendbaar en flexibel en is macrofotografie veel leuker om te doen! De 5-assige beeldstabilisatie geeft tot 7 stops winst! 

Beeldkwaliteit 

De OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 kent een ongekende beeldkwaliteit, zoals je die van een PRO-lens mag verwachten. Chromatische abberatie en vignetting zijn niet aanwezig. Details worden ongelooflijk scherp vastgelegd. Zelfs de haren op een insect zijn te tellen. Hieruit blijkt simpelweg dat OM System gezocht heeft naar het beste van het beste en geen enkel compromis heeft willen sluiten. Kleuren zijn perfect en contrasten aangenaam. 

Compatible met Focus Stacken

Focus Stacken is dé techniek die macro-fotografen graag gebruiken, om nog meer scherpte en een sterkere scherptediepte in hun beelden te leggen. Hiertoe heeft Olympus en OM System al de functionaliteit van Focus Stacken en Focus Bracketing in hun moderne camera’s voorzien. Uiteraard wordt ook de OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 ondersteund en maakt de accurate focus tezamen met de beeldstabilisatie het mogelijk om zelfs vanuit de hand deze technieken toe te passen.

Conclusie

De OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 is een ongekend stuk gereedschap die het hart van de macrofotograaf sneller zal doen laten kloppen. Een perfecte bouwkwaliteit tezamen met optische topprestaties maakt deze lens tot één van de allerbest macrolenzen op de markt. De veelzijdigheid dankzij vergrotingen tot maar liefst 2x, of zelfs 4x in combinatie met een teleconverter, maakt vrijwel iedere vorm van macro- en close-up fotografie mogelijk. Beeldstabilisatie, een snelle, begrensbare autofocus en eennvoudige schakeling naar manuele focus, maken deze OM System M.Zuiko Digital 90 mm 1:3.5 tot een lens waar prettig mee te werken is. Dat de beeldkwaliteit tot de uiterste top behoort, mag vanzelfsprekend zijn!