Olympus OM-D E-M1X: A Star Is Born

Daar is ie dan! De nieuwe, revolutionaire Olympus OM-D E-M1X

Waar fabrikanten massaal in het fullframe geweld denken te moeten duiken, maakt Olympus duidelijk een heldere keuze: het perfectioneren van de succesvolle OM-D line-up. En dat doen ze goed. Vandaag introduceert het merk dat dit jaar haar 100e verjaardag mag vieren een ware alleskunner, die het hart van menig (sport- en natuurfotograaf) harder zal doen laten kloppen: de OM-D E-M1X. Een ware alleskunner.

Wat allereerst opvalt is natuurlijk zijn uiterlijk. De E-M1X is groter dan zijn voorgangers door de ingebouwde grip. Ergonomisch kent dit een fijn voordeel, gezien de body nu beter in balans is met met name de PRO-lenzen. En tja, de batterijduur gaat ook nog eens hierdoor met sprongen vooruit, wat deze E-M1X tot de topklasse laat behoren. 2500 opnames wordt genoemd als resultaat en is ongekend voor een systeemcamera. Het fijne is ook dat er niet weer nieuwe accu’s ontwikkeld zijn, maar dat de bestaande E-M1 Mark II accu’s gebruikt kunnen worden. De grip kent niet alleen ergonomisch een voordeel, maar laat ook de accu’s nu in de camera opladen. Handig, zeker voor onderweg!

Sensor

De sensor is een ‘oude bekende’. De E-M1X huisvest dezelfde 20MP beeldsensor als de E-M1 Mark II en lijkt hiermee niet de allersterkste schakel in dit vlaggenschip. Hoewel 20MP meer dan voldoende is, ook voor grotere afdrukken, is de concurrentie met name in het APS-C segment zelfs al met hun instapmodellen de 24MP-grens gepasseerd. Maar ja… die beschikken dan weer niet over de uiterst vernuftige 50MP High Res modus, waarmee hoge resolutie beelden kunnen worden geschoten door frames automatisch te combineren en samen te voegen. Waar de Hoge Resolutie Modus in de E-M1 II en E-M5 II nog niet al te serieus genomen moest worden door teveel restricties en beperkingen, kan nu de vlag uit: de 50 MP High Res Shot is een sublieme toevoeging aan deze camera, nu het ook vanuit de hand gebruikt kan worden en het daarmee meteen zijn volwassenheid toont.

Snelheidsmonster

Yep. De E-M1 Mark II was al ongelooflijk snel. De E-M1X doet er niets voor onder. 18 frames per seconde is geen enkel probleem. En dat met autofocus op ieder frame. En dat zal het hart van de actiefotograaf niet ongemoeid laten. Op S-AF kan de camera zelfs 60 beelden per seconde schieten. Daarnaast is de camera uitgerust met niet één, maar twee beeldprofessoren, waarvan er één constant bezig is met de autofocus-functies. Deze vernieuwing laat de AF-functies en prestaties wedijveren met die van spiegelreflexcamera’s in het allerhoogste segment. Ook de verwerkingssnelheid van de beelden is bijna verdubbeld.

Beeldstabilisatie

Al in 2012 kwam Olympus als allereerste met een vijf-assig beeldstabilisatie-systeem, dat ongewenste beweging perfect opving. Gevolg: scherpere beelden en minder snel een statief nodig. Met de komst van de E-M1X lijkt de perfectie nabij. Met een PRO-objectief die de beschikking heeft over een eigen beeldstabilisatie-systeem is het mogelijk om via sync IS nu maar liefst 7,5 EV stops winst te halen. Dit komt door de toevoeging van een nieuwe gyroscopische sensor aan het 5-assige systeem. Andere merken leveren 3 stops in op deze machine en blijven dus een serieus stuk achter.

Autofocus

Olympus heeft in de E-M1X het autofocus-systeem volledig opnieuw uitgevonden. Waar in het verleden de AF Tracking je nog wel eens in de steek liet, lijkt deze machine de perfecte metgezel te zijn voor iedere natuur- en sportfotograaf. Het blijven volgen van een onderwerp is voor deze camera stukken gemakkelijker geworden. Daarnaast heeft de camera de mogelijkheid een onderwerp te herkennen en bewegingen te voorspellen. Het aantal AF punten kan ook automatisch worden aangepast aan het onderwerp dat de camera herkent. De autofocus wordt voortdurend aangestuurd door de extra TruePic VIII- beeldprocessor. Dit maakt de autofocus in de E-M1X snel, accuraat en uiterst betrouwbaar.

Live ND Filter

Een landschapsfotograaf werkt graag met ND-filters, ook wil griisfilters genoemd. Hiermee zijn sluitertijden extreem lang te maken, zodat wolkenluchten veranderen in lange strepen en kolkend water transformeert in een melkachtig gelei. Verschillende lenzen vragen om verschillende ND-filters, gezien de verschillende filtermaten. En heb je een 7-14 PRO lens van Olympus, dan worden filters helemaal een lastig iets, gezien de bolle frontlens. 
Olympus introduceert met de komst van de E-M1X het Live ND filters. Het effect van een ND filter kan nu behaald worden, zonder gebruik te maken van een fysiek filter. De camera kan door beelden te combineren nu lange sluitertijdfoto;s maken. De ND-filters kunnen dus achterwege blijven. De Live ND modus is in 5 gradaties in te stellen en vooral bekeken worden voordat de foto gemaakt wordt: ND2, ND4, ND8, ND16 en ND32.

Uiteraard beschik de E-M1X ook over de andere bijzondere OM-D functie, zoals Live Composite, Live Bulb, Keystone Correction, Highlight & Shadow Compensation en Focus Stacking. De E-M1X kan zich met recht een innovatieve camera noemen, met name dankzij de nog betere autofocus, verbeterde beeldstabilisatie en verwerkingssnelheid. Ook handig is het aanpasbare menu.
Nieuw op de body is de joystick, waarmee uiterst snel de focuspunten te verplaatsen zijn. Verder is noemenswaardig dat de sluiter een levensduur tot 400.000 opnames kent.

Filmmogelijkheden en andere functies

Naast professionele foto’s is de nieuwe E-M1X een meester in het maken van films. Het bevat alle extra’s die videografen nodig hebben om momenten vast te leggen terwijl ze zich voordoen. Met het ultrahoge Cinema 4K (C4K, 4096 x 2160) filmformaat hebben videografen niet alleen de hoogste opnamesolutie tot nu toe, maar ook meer flexibiliteit als het gaat om postproductie. De krachtige 5-assige IS en elektronische stabilisatie maken verfijnde handheld 4K- en C4K-video-opnamen mogelijk met drie selecteerbare niveaus van bewegingscompensatie, afhankelijk van de houding en beweging van de fotograaf. Om veranderende lichtomstandigheden tegen te gaan die typisch zijn voor documentaire en natuurfotografie, ondersteunt de E-M1X log-opnamen. OM-Log400 levert films zonder verlies van details in schaduwen of hooglichten, en grotere vrijheid over videocreativiteit door middel van kleurcorrectie.
Bovendien worden 120 fps high-speed films nu ondersteund in Full HD, wat resulteert in de mogelijkheid om filmische opnamen met slow- motionbeleving te maken.

De OM-D E-M1X bevat een ingebouwde GPS-sensor, temperatuursensor, manometer en kompas, ook wel ‘veldsensoren’ genoemd. Naast locatie- informatie zoals lengtegraad en breedtegraad, detecteren en registreren deze sensoren de temperatuur, hoogte en richting van de camera voor het toevoegen van gedetailleerde informatie aan opnamen.
Met een anti-flickerfunctie neemt de camera de frequentie van kunstmatige lichtbronnen waar en activeert de sluiter enkel op het moment dat het licht zijn maximale helderheid heeft bereikt om onregelmatige belichting van en kleurverschillen tussen opvolgende beelden tegen te gaan. Flicker scan onderdrukt de strepen die verschijnen tijdens het gebruik van de Silent Mode (elektronische sluiter) en tijdens het maken van video’s, zodat de gebruiker zijn sluitertijd kan fine-tunen.

Een nieuwe Wi-Fi-functie maakt tethered-opnamen zonder kabel mogelijk en maakt het mogelijk beelden draadloos over te zetten naar een computer met de camerabesturingssoftware “Olympus Capture”.

De specificaties:

– 20 MP Micro Four Thirds LiveMOS Sensor
– 18 FPS (met C-AF) en 60 FPS (met S-AF)
– 121 All Crosstype Fase Detectie AF punten
– Low Light AF -6EV
– 50 MP High Res Modus vanuit de hand
– 5 assig beeldstabilisatie systeem (tot 7,5 stops winst)
– Volledig nieuw autofocus systeem met onderwerp-herkenning
– 4K Video & 120 FPS HD video mogelijkheid
– Veld-sensoren (barometer, GPS en thermo-meter)
– Live ND filter
– Grotere viewfinder (0,83x)
– Stofdicht, vorstbestendig en spatwaterdicht (IPX-1), zelfs als er een koptelefoon of microfoon aangesloten is
– 2 x UHS-II SD kaartslot
– PRO Caspture Modus
– Plaats voor 2 accu’s in grip, oplaadbaar via USB binnen 2 uur
– Ingebouwde Wi-Fi
– Nieuwe Super Sonic Wave Filter (anti-stof systeem)
– Gewicht: 997 gram

De E-M1X is verkrijgbaar vanaf eind februari.
De consumenten adviesprijs bedraagt € 2999,- incl. BTW.

Heb jij een OM-D en zou je die eens beter willen leren kennen? Wist je dat Tom Reuvers (Olympus Specialist) en Alexander Koenders (Olympus Ambassadeur) regelmatig de workshop ‘Leer Je Olympus OM-D Camera Kennen’ geven. Kijk eens voor info op www.npfw.nl/olympus