Focus Stacking: maximale scherpte in landschappen

Als één ding vaak voorop staat in landschapsfotografie, is het wel het verkrijgen van een maximale scherpte. We streven scherpte na van voor tot achter. Diafragmeren naar een hoog F-getal en op de juiste plek scherpstellen in het landschap is een must. Klakkeloos scherpstellen op de voorgrond of op de horizon levert niet de gewenste resultaten op. Op een uitgekiende plek in het landschap scherpstellen lijkt de oplossing. Ook wel de hyperfocale afstand genoemd.

Maar ook al stel je scherp op de juiste plek, klopt je diafragma en lijkt alles in orde, nog steeds zal je foto niet volledig scherp zijn van voren tot dat gehoopte oneindige, al ben je al een heel eind op weg.

Maar voor diegene voor wie scherp niet scherp genoeg kan zijn en volledige scherpte van voor tot achter als enige juistheid wordt gezien, is er een toffe techniek, die ook gebruikt wordt in macro-fotografie, maar ook zeker (en eenvoudiger) toepasbaar is in landschapsfotografie: Focus Stacking

Stacken zegt niets anders dan een reeks opnamen maken. Bij Focus Stacking in landschapsfotografie maken we een drie- of viertal foto’s, waarbij alle instellingen gelijk blijven, maar waarbij enkel per foto het focusgebied een klein stukje verplaatst wordt. Zo krijgen we 3 of 4 foto’s waarbij de maximale scherpte steeds elders in de compositie ligt. Deze 3 of 4 foto’s gaan we stapelen in een extern programma zoals Photoshop, waarna het drie- of viertal foto’s omgezet wordt naar één enkel beeld. In die samenvoeging kiest Photoshop per foto iedere keer het scherpste deel per foto en stelt zo de eindfoto vast.

Focus Stacking is ook onderdeel van de workshop Landschapschapsfotografie.
Info over deze workshop vindt je op www.npfw.nl

Bij het maken van je reeks foto’s is het belangrijk voortdurend de instellingen gelijk te houden; ISO, F-getal en brandpuntsafstand mogen niet gewijzigd worden. Uitsluitend de plaats van scherpstellen moet verschoven worden. Gezien verder alles gelijk moet blijven, dus ook je compositie, is gebruik van een statief onvermijdelijk.

Focus Stacking geeft je fantastische mogelijkheden. Veel succes!

Als je op onderstaande gestackte foto klikt, zie je ‘m in het groot.